Barion Pixel
Our website uses cookies.

A 10 legnépszerűbb sör, szerintetek

Sör neve: Tripel Karmiliet
Sörfőzde:
Típus: Belga Tripel
Ország: Belgium

A belga sörkészítés egészen a középkorig nyúlik vissza, az évek  során rendkívül sok altípus fejlődött ki. Alapvető jellemzőjük a magasabb alkoholfok és az összetéveszthetetlen fűszeres, enyhén gyümölcsös ízvilág amit a felhasznált élesztőnek, valamint az üvegben történő másodlagos erjedésnek köszönhet, ami hozzájárul a magas szén-dioxid tartalomhoz, a már-már pezsgős érzésnek kóstolás közben.

A Tripel Karmeliet főzéséhez az árpamaláta mellett búza- és zabmalátát is felhasználtak. A búzamaláta miatt könnyedebb, a zabmaláta miatt pedig krémesebb a kortyérzet egy tradicionális tripelhez képest. Színe tiszta aranysárga, keserűsége visszafogott, a 8,4%-os alkohol pedig kellemesen melenget. Édeskés, de száraz tételről beszélhetünk, ízében megjelennek fahéjas, narancsos jegyek is.

A belga söröket a legtöbb embernek nem kell bemutatni, a Tripel Karmeliet mégis tud valami izgalmat csempészni a megszokott ízvilág mellé.

Sör neve: Mango Bay
Sörfőzde: Mad Scientist
Típus: Mangós Milkshake Pale Ale
Ország: Magyarország - Budapest

A Mad Scientist Magyarország egyik leginnovatívabb kézműves sörfőzdéje, 2016-os alapítása óta 152 sörrel jöttek ki, ami azt jelenti, hogy heti rendszerességgel jelennek meg söreik. A kraft sörök mellett, mézsörök főzésével és hordóban érlelt savanyított sörökkel is dolgoznak.

A sör típusában olvasható (Milkshake Pale Ale) milkshake megjelölés a kézműves sörfőzésben azt jelenti, hogy laktózt adnak a sörhöz. Mivel a laktózt vagy más néven tejcukrot a sörökhöz használt élesztő nem képes felhasználni, tehát nem alakítja át alkohollá és szén-dioxiddá ezért édesítőként tudják hasznosítani a sörfőzők, ráadásul extrém krémes kortyérzetet tud eredményezni. A Mango Bay-be 100%-ban valódi mangó kerül, pürésített formában.

Tejturmix jelleg, édeskés, rendkívül mangós ízvilággal rendelkező sör, főleg azoknak ajánljuk, akik nem szeretik a klasszikus keserű, bubis sörök ízvilágát.

Sör neve: Liquid Cocaine
Sörfőzde: Mad Scientist
Típus: Dupla IPA
Ország: Magyarország - Budapest

A Dupla IPA leegyszerűsítve annyit jelent, hogy minden alapanyagból kétszer annyit tesznek a sörbe mint egy sima IPA esetében. Dupla adag maláta megadja a testes, nehezebb, mézes, gyantás édesebb kortyérzetet, a dupla adag komló a rendkívül határozott keserűségért és az elképesztő citrusos, gyümölcsös illat és ízjegyekért felel. A 9%-os alkohol egyáltalán nem érzékelhető, ha nem figyel az ember, veszélyes ital tud lenni!

Sör neve: Rafa
Sörfőzde: Fehér Nyúl
Típus: Savanyított IPA citromhéjjal
Ország: Magyarország - Budapest

A budapesti székhelyű Fehér Nyúl sörfőzde maximalizmusa és főzdéjük tisztásága közismert tény a szakmában, ez is hozzájárul ahhoz, hogy végtelenül profi söröket tehessenek le az asztalra.

Salgó Álmos sörfőzőmester vezetésével indult útjára 2020-ban az ország első ízhiba kóstoló eseménysorozata, ahol a nyúlék által kikevert kémiai vegyületekkel lehet megismerni az egyes ízhibákat.

A Rafa a Fehér Nyúl legnépszerűbb söre. Tejsavbaktériummal savanyítják, majd felforralják a sörlevet, hogy semlegesítsék ezeket a baktériumokat. A Limoncello-hoz lehet leginkább hasonlítani, a végső sörhöz laktózt adnak, amitől krémesen csúszik az ital, majd citromhéj adja meg a pikáns citrusosságot a határozott savanyúhoz.

Sör neve: Rettegett Iván
Sörfőzde: Szent András Sörfőzde
Típus: Imperial Stout
Ország: Magyarország - Békésszentandrás

A Szent András Sörfőzde legelső söre 1993-ban jelent meg, azóta is megkerülhetetlen szereplője a hazai söréletnek.

A Rettegett Iván egy Imperial Stout, amely stílust a 18. századi brit sörfőzők az orosz cári udvar részére készítettek. 9%, tökéletes fekete szín, füstös, csokoládés és krémesen karamellás íz és illatjegyek. Közepesen édes, de meglehetősen nehéz tételről beszélhetünk, igazi egész estés sörélmény.

Sör neve: Távoli Galaxis
Sörfőzde: RothBeer / Mad Scientist
Típus: American IPA
Ország: Magyarország - Budapest

A 2013-ban megrendezett 2. Magyar Házisörfőző verseny abszolút nyerteseként kezdte pályafutását, azóta rengeteg finomhangolást eszközöltek rajta. A sörfőzésben megjelenése óta sok trend felütötte a fejét ami aztán el is tűnt, a Távoli Galaxis hű maradt önmagához, így mára egy igazi old-school IPA-ként tekinthetünk rá. Rengeteg hazai sörfogyasztónak a Galaxis volt ez első IPA élménye.

Világos borostyán szín, enyhén karamelles édes kezdés után egy rendkívül markáns, citrusos keserűséggel zárul a kortyérzet. A kimondottan keserű sörök kedvelői imádni fogják.

Sör neve: Heavy Daddy
Sörfőzde: Reketye
Típus: New England IPA
Ország: Magyarország - Nagytarcsa

A nagytarcsai Reketye volt az első kisüzemi főzde aki be merte vállalni, hogy dobozba tölti söreit. A közhiedelemmel ellentétben a sör sokkal jobban érzi magát dobozban. A meleg, a fény és az oxigén a 3 legnagyobb ellensége a sörnek. Ahogy minden élelmiszer esetében, az oxigén gyorsítja az öregedési folyamatokat, így a sör veszít illat és ízélményéből. A dobozolásnak köszönhetően az sörben lévő oldott oxigén 10-ed része az üveges változathoz képest. A dobozok egy vékony műanyag réteggel vannak bevonva, így a sör nem érintkezik a fémmel. A sokszor emlegetett fémes ízvilág egy ízhiba, ami leggyakrabban a nem szakszerűen tisztított sörfőző berendezések használatából ered.

A Heavy Daddy egy New England típusú sör, ami megjelenése óta töretlen sikernek örvend. A fent említett oldott oxigén ennél a stílusnál kiemelt fontosságú, mivel rendkívül nagy mennyiségű komló felhasználásával készül.

Maga a sör rendkívül ködös, baracklé színű megjelenéssel üdvözöl, igazi trópusi gyümölcsös illat és ízbomba, kellemes édességgel indít és krémesebb, nem tolakodó keserűvel zár.

A stílus óriási népszerűsége valószínűleg abból adódik, hogy a klasszikus sörös ízjegyeket – ropogós bubis, karcosan keserű ízvilág – csak nyomokban tartalmaz, kóstoláskor szinte meglepetésként érheti az embert, hogy továbbra is egy sörről beszélünk.

Sör neve: Tropical Kitty
Sörfőzde: Zentus
Típus: New England IPA
Ország: Magyarország - Szentes

A szentesi Zentus Craft Beer sörfőzde közelebb nem is eshetett volna a fájához, hiszen anyacégük élelmiszeripari és sörfőzdő berendezések gyártásával foglalkozik.

A Tropical Kitty a Beerselection által rendezett Ország Söre eseménysorozat 2018-as IPA kategóriájának nyertese. 4, a sörös berkekben otthonosan mozgó zsűritagunk vakteszten bírálta a 7 sörből álló mezőnyt, ahol cicás sör abszolút első helyen végzett.

Sűrű, ködös megjelenés, krémes, közepesen édeskés indítás után megjelenik az elképesztően trópusi gyümölcsös, határozottan keserű ízvilág. A stílus alapvetően visszahúzódó keserűséget, alig észrevehető keserűséget szokott jelenteni, így a Kitty inkább az izgalmat kereső, de keserű sörök kedvelőinek lehet biztos választás.

Sör neve: Flying Rabbit
Sörfőzde: Monyo
Típus: American IPA
Ország: Magyarország - Budapest

A Monyo is egyike volt annak a 4 főzdének, (Horizont, HopTop, Mad Scientist) akik 2016-ban elindították a hazai sörforradalmat a Borsodi sörgyár tőszomszédságában lévő Főzdeparkban. Jelenlegi kapacitásukat már kinőtték, új üzemük építés alatt ál.

A Flying Rabbit egy American IPA, az újhullámos kézműves sörfőzdék egyik húzó típusa. Az "american" jelző azt mutatja, hogy újvilági komlók felhasználásával készül az ital, amiknek jellemzője a trópusi, citrusos illat és ízvilág, természetesen hozzáadott gyümölcs nélkül, általában kiugró keserűség mellett.

A Flying Rabbit is pontosan ezt képviseli, gyantás, édeskés kezdés, a Citra komló pedig gyönyörű citrusos keserűséget kölcsönöz a sörnek. Jó szívvel ajánlható bárkinek, aki kíváncsi milyen egy IPA akkor, ha komolyan van véve a stílus és nem kell bepréselni a sört egy adott árszint alá, ahogyan ez a nagyüzemi verzióknál szokás.

Sör neve: Greyjoy
Sörfőzde: Balkezes
Típus: Dupla IPA Earl Grey teával és bergamottal
Ország: Magyarország - Budapest

A Balkezes egy gerilla sörfőzde, ami azt jelenti, hogy nem rendelkeznek saját főzdével, hanem egy-egy főzetre kibérlik egy adott üzem eszközeit. Előfordul, hogy főzdéről főzdére járnak, a Balkezes jelenleg a Horizont-nál főzi söreit. A márka mögött álló Deres Attila és Nyaras Tamás 2013 óta színesíti a magyar sörpiacot, a mai napig főznek otthoni körülmények között is sört és különböző fórumokon elképesztő aktivitással és szakértelemmel segítik a házi sörfőzéssel ismerkedőket.

A Grejoy a főzde zászlóshajója, az ország egyik legnépszerűbb Dupla IPA-ja. Különlegességét a hozzáadott Earl Gray tea, valamint a bergamott adja, ami egy a citromnál édesebb citrusféle. A sör színe mélysárga, illatában a citrusok, narancs dominál. Ízében mézes, narancsos édességgel indít, majd rendkívül határozott keserűvel zár, ahol megjelenik az Earl Gray tea sajátos ízvilága is. Bárkinek kedvére válhat, hiszen egy kimondottan izgalmas sörről van szó, azonban a stílushoz igazodva egy igen keserű tételről beszélhetünk.

 

Labels attached to the content: Blogpost
blog comments powered by Disqus