Barion Pixel
Our website uses cookies.
Hungarian
English

Az idei nyár kedvencei

Megjelent jópár tradicionális típus is, némelyik kevéske gyümölcs hozzáadásával, volt pár hordóérlelt Stout vagy Porter, de inkább az IPA és a Savanyú sörtípusok repertoárja lett szélesebb a hazai újdonságok palettáján.

Az egyik legnépszerűbb sörtípus az IPA ha a kisüzemről beszélünk és az elmúlt időszakban ebből készült a legtöbb. Voltak szép számmal mára már alap komlókkal (Citra, Mosaic, Galaxy) főzött, de rengeteg új vagy mostanában divatos komló (Idaho7, Lemondrop, Nelson, Sabro, El Dorado, Idaho 7) felhasználásával elkészült tétel is. Mi a régebb óta ismert és az újhullámos komlókkal készítettek között is találtunk kedvünkre valót. A Sabro komló kókuszos aromái elképesztően hatottak az ízlelőbimbóinkra, nem is beszélve a Nelson szőlős, törkölyös jegyeiről.  A Mad Scientist Ninja Soup sörei szép emlékeket idéznek, az Idaho 7 komló papayás, barackos és az El Dorado dinnyés, körtés ízvilága kellemes élménynek számított. Az újra lefőzött Misty az Uradalmi sörfőzdétől teljesen más szintérre került, melynél egyébként is látszódott a főzetről főzetre való rohamos javulás. Kellemes meglepetést mindezek mellett a Hajnali Sörfőzők sörei okozták. Régi nagy kedvencek, mint például a Fraktál vagy a Sramli teljesen más megvilágítást kapott az új dobozos formákban, hiszen változtattak számos dologban az eddigi recepteken és legújabb főzetükről, a Soft Auroráról röviden annyit, hogy nagy szintet léptek vele a srácok. Az új tételeiket már Nagytarcsán főzik a Reketyénél, ahol Marton Geri (Hajnali Sörfőzők) barátunkkal közösen dolgoznak az újabbnál újabb remek sörökön.

Szabó Tomiról is érdemes írnunk pár sort, hiszen az Invitro sörei is az élmezőnybe tartoznak a hazai palettán. Legyen szó a The Healer sötét, hamus ízvilágáról vagy éppen az elképesztően gyümölcsös újra gondolt Northern Discoról, amit már Kveik élesztővel készített.

Az IPA típusok mellett még jócskán készültek savanyú tételek is, mind a klasszikus, mind a mostanság közkedvelt Pastry, tehát desszert hangulatú vonalon. Rengetek különböző gyümölcsöt (Guava, Mango, Calamansi, Yuzu, Lime) felhasználtak a főzdék annak érdekében, hogy minden ember kedvét és igényét, ha nehezen is, de megpróbálják kielégíteni.

Volt pár elég izgalmasnak mondható hordóérlelt savanyú is, amely csak tetézte a kérdőjelek sorát néhány emberben, de aki már tudja miket kell keresni ezekben a típusokban azok nagyon szép és kerek ízeket kaptak. Ilyen volt például a MadX és a B Bop Fermentory szerelemgyermeke is, amely egy Scotch hordóban érlelt gyümölcsös (citrom és vérnarancs) savanyú sör volt és mit ne mondjunk, igen jól sikerült, hiszen a fanyar ízvilág mellett a hordó füstös játéka is mindvégig jelen volt.

Ha már szóba került a B-BOP, akkor a Dilla-t mindenképpen meg kell említenünk. Cserniczky Botond sörei elképesztő kreativitással rendelkeznek, sokszor az összetevő listát átfutva csak még nagyobb zavarba kerül az ember, hogy mit is várhat az italtól. A Dilla egy Gin Sour koktél inspirálta savanyított sör, ahol a Gin fűszeressége és a citrom, valamint a lime kombinációja rendkívül jól működik.

A Fehér Nyúl szintén erős nyarat zárt, ők is kicsit gyorsabb tempóra váltottak, a mi kedvencünk a limeal feldobott Gose, a Lime Tears volt. Hibátlanul kivitelezett párosítás és mintha valami olyasmit hallottunk volna tőlük, hogy érkezik az újabb főzet.

A Monyo Summer Series sörei szintén a savanyú vonalra repültek rá, nekünk leginkább a Mango Margaret tetszett, a kalamansi reméljük még visszatér valamilyen formában.

A Horizont Sour Series sörei eddig is kiválóan sikerültek, azonban a legizgalmasabb tétel a jegestea inspirálta Ice Tea Sour Ale a napokban érkezik.

Szinte biztos, hogy pár sört elfelejtettünk a felsorolásból, ezért is izgalmas a kérdés, hogy:

Kinek melyik sör volt a kedvence az idei nyári kínálatból?

Labels attached to the content: Blogpost