Barion Pixel
Our website uses cookies.

CRYo Hops

Az elmúlt néhány évben az erősen komlós, hazy IPA-k népszerűsége robbanásszerűen megnőtt. Ezzel párhuzamosan a sörfőzők egyre inkább igénylik az olyan amerikai komlófajtákat, mint az Amarillo, Cascade és Citra. Pontosabban a bennük rejlő lupulinra vadásznak.


Mi is a lupulin? A komló nőivarú termésének finom, sárga gyantás anyaga, amely a mindannyiunk által szeretett kifejező ízeket és aromákat hozza létre.
A komló iránti megnövekedett kereslet miatt a termelők hatékonyabb módszereket kerestek termékeik forgalmazására. Az egyik ilyen módszer a cryo komlózás (cryo hopping), amelynek során a gazdák kivonják és pelletálják a lupulint. Mivel a cryo komló rendkívül koncentrált, a sörfőzők arzenáljának nélkülözhetetlen eszközévé vált, különösen azok számára, akik New England stílusú dupla, tripla vagy tejes IPA-kat készítenek.


Bár a lupulinnal dúsított termékek előállításának folyamata az egyes vállalatoknál némileg eltér, a lényeg ugyanaz: folyékony nitrogén segítségével gyorsan fagypont alatti hőmérsékletre hűtik a nyers komlót – innen ered a „cryo” elnevezés, mely görög kruos szóból származik, ami fagyot jelent. 
Ezt követően összetörik a fagyott terméket – a növény különálló mirigyei ekkor már olyanok, mint a homok; megőrzik az szerkezetüket és nagyon kemények.


Ezután átszitálják ezt a "homokot", és elválasztják a levél anyagot a lupulintól. Ezen a ponton a lupulint cryo komló pelletbe préselik, míg a felesleges anyagot más termékekben használják fel.
A cryo komlónak két határozott előnye van az egész kúp alakú vagy pelletált komlóval szemben. Egyrészt fokozzák a sör tényleges ízét és aromáját. Másodszor, javítják a sörfőzési folyamatot. Általában a lupulinnal dúsított termékek intenzívebb komlóaromát és ízélményt nyújtanak, mivel a koncentráltabb adag lupulin magasabb ízprofilt hoz létre a végső sörben.


A végső íz fokozásán túl a cryo komló a sörfőzőket a sör elvesztésétől is megóvja. A főzési folyamat során a levél anyag apró szivacsként viselkedik, gyakran felszívja a folyadékot. A sárga olajos anyag azonban nem. Így a cryo komlók használata nem csak teltebb ízű söröket ad nekünk, de költséghatékonyabb is a sörfőzők számára. 


Megkóstolnál egy cryo komlós sört?

További tartalmakért kövess minket a Facebook oldalunkon!

Labels attached to the content: Blogpost