Barion Pixel
Our website uses cookies.

Hogyan is kóstoljunk sört?

A sörkóstolás menetét betartva minden egyes pohár italról tökéletes képet kaphatunk.

A 0. lépés a tiszta pohár. Ez nem csak esztétikai, de higiéniai szempontok szerint is nagyon fontos, így garantált, hogy semmiféle szennyeződéssel nem találkozik az italunk.

Először a sör színét vegyük szemügyre egy világos, lehetőleg fehér homogén felület előtt. Alapvetően a sörfőző dönti el, hogy milyen színű és állagú sört szeretne, azonban vannak sörtípusokra jellemző tulajdonságok, amiket érdemes tiszteletben tartani. Egy pilsner (Pilsner Urquell) legyen kristálytiszta, egy búza (Edelweiss) szép ködös, egy belga tripel (Tripel Karmeliet) pedig szalmasárga. Sokan a sör habját is szeretik szemügyre venni, viszont érdemes megemlíteni, hogy rengeteg olyan típus van, ahol a hab nem befolyásolja a sör minőségét.

Húzzuk el párszor a poharat az orrunk előtt, közben körkörös mozdulatokkal szabadítsuk fel a benne rejlő aromákat, így könnyedén tudunk ismerkedni az illatokkal, amelyeknél csak a fantázia, illetve  tapasztalat szabhat határt. Érezhetünk például édességet egy stoutnál, malátásságot lágereknél, különböző fűszereket egy belga búzánál vagy kesernyés, komlós jegyeket egy IPA típusnál.

Ezek után az első korty következhet, ahol a már fent említett fantázia szerepe még inkább meghatározó és számos tényezőt figyelhetünk meg. Elképesztően sok ízzel találkozhatunk, italunk állaga lehet testes, netalán vizes vagy vékony, aromákat tekintve lehet komlós, karamellesen keserű, malátásan édes, gyümölcsös, fűszeres, de akár fanyar vagy savanyú is.

A borral ellentétben a sört nem elég a szánkban tartani, meg is kell azt kóstolni, mivel a benne lévő gázok – jellemzően szén-dioxid - plusz illatokat szabadítanak fel amelyek csak nyelés útján juthatnak el az orrüregünkbe.

Mindezek után megkapjuk a teljes képet a sörről. Ha az adott tételnek nincsen semmilyen ízhibája, akkor nincs jó vagy rossz sör, kinek-kinek saját ízlése szerint kell rátalálnia a számára tökéletes sörre.

 Szerencsére a főzdék hatalmas választékkal kényeztetik el a fogyasztókat, így mindenki találhat kedvére valót.

Labels attached to the content: Blogpost