Barion Pixel
Our website uses cookies.

Hogyan készül a gluténmentes sör?

20/10/2022 09:00:00 AM

A sör az egyik legnépszerűbb ital a világon.

Több kutatás is bebizonyította már, hogy mérsékeltebb mennyiségben fogyasztva jótékony hatással van az egészségünkre is, manapság azonban egyre többen választják a gluténmentes étrendet, ami sajnos többek közt a sörfogyasztásnak is gátat szab.

 

Akár diétás, akár egészségügyi okokból döntöttünk a glutén elhagyása mellett, ez korábban azt jelentette, hogy le kell mondanunk a vadítóan ízletes új kézműves sörökről is. Az a néhány gluténmentes ajánlat, amely elérhető volt a korábbi piacon, az eredeti sörök silány utánzata volt csupán, mint például a tofus virsli, amivel a marhahúsos frankfurtit próbálták pótolni. A kézműves sörfőzők elé tehát új kihívás került: olyan gluténcsökkentett, illetve teljesen gluténmentes, ugyanakkor ízgazdag söröket kell készíteniük, hogy egy vakteszten is képesek legyenek megbuktatni akár a hozzáértőket is.

A gluténmentes sörök világa bonyolult lehet, ha nem tudja, az ember, hogy hol kezdje. Sokak szerint a gluténmentesség azt jelenti, hogy a sörfőzés során sehol nincs jelen semmilyen gabonaféle, ez viszont kizárja azokat az italokat, amelyeket gluténbontó enzimekkel tesznek emészthetővé a lisztérzékenyek számára. Az elmúlt években piacra került számos gluténmentes termék közül a gluténmentes sör a legnehezebben előállítható, vizsgálható és felügyelhető kereskedelmi méretekben. A címkézési és terminológiai különbségek alapján kettő félét különböztetünk meg: teljesen gluténmentes, illetve a glutén-csökkentett, tehát gluténbontó enzimmel ellátott sör.

 

Hogyan készül a gluténmentes sör?

 

A gluténmentes sör előállításának jelenleg két módja van. Az első a természetesen gluténmentes gabonafélékből vagy álgabonákból, például cirokból, kölesből, hajdinából, rizsből, quinoából vagy kukoricából készült maláta használata. Ezeknek a söröknek gyakran kissé más az aromájuk és az ízük, mint a hagyományos sörnek.

 

A második módszer az, hogy a sört gluténtartalmú malátából (búza, árpa vagy rozs) állítják elő, majd a gluténtartalmat csökkentő eljárást vezetnek be, hogy a sör megfeleljen a gluténmentességre vonatkozó törvénynek, és 20 ppm, vagy annál kevesebb glutént tartalmazzon. Ennek egyik módja, hogy az erjesztési folyamat elején enzimet használnak a gluténfehérje lebontására.

Mivel ez a fajta sör gabonából készült, a törvény szerint a címkén is fel kell tüntetni, hogy "X féle gabonát tartalmaz". Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy az árpából készült gluténmentes söröket elkülönítsék a természetes gluténmentes gabonafélékből vagy álgabonából készült gluténmentes söröktől.

 

Mivel az elmúlt években jelentősen megnőtt a gluténmentes sörök iránti kereslet, a sörfőzők komolyabban elkezdtek dolgozni azon, hogy eleget tegyenek a piac növekedő igényeinek. Ennek eredményeként ma már kifejezetten széles választék várja az érdeklődőket, kiváló hazai és külföldi tételekkel egyaránt.

 

Néhány példa az állandó választékunkból: (példák)

 

A kézművesség, a „kraft” betörése a köztudatba valóban forradalmasította a sörfőzést, és ennek hála egyre több ember élvezheti újra a sörök nyújtotta élményt, lisztérzékenység és diéta ide, vagy oda.

Labels attached to the content: Blogpost