Our website uses cookies.

Letűnt stílusok I. - Mi is az a Brut IPA?

Bárkai Péter
06/10/2020 01:23:09 PM

2018.10.28

Mi is az a Brut IPA?

Röviden egy világos, csontszáraz, komlóhangsúlyos vagyis keserű, magas szénsavtartalommal bíró IPA, nagyjából 7% körüli alkoholfokkal, ha tartjuk magunkat a stílust megalkotó Kim Sturdavant instrukcióihoz.

Az új típus ismét Amerikához köthető. A 1990-es éveket az East Coast IPA uralta ami leginkább a Brit IPA stílusjegyeit hordozza, egyhén eltolva a malátaédesség felé, határozott, de nem túl erős komlókeserűvel. Erre érkezett 2000 körül a nyugat válasza a West-Coast IPAk képében, amely stílusnál a malátaédesség teljesen a háttérbe szorul és minden a komlókeserűről- és illatokról szól.

A következő nagy lépcsővel visszakanyarodunk keletre, létrejött a New England stílus, ahol hasonló az alapötlet, mint az East Coast esetében, viszont a neipakat nem szűrik vagy szeparálják, komoly mennyiséggel hidegkomlózzák, speciális élesztővel erjesztik, valamint különböző gabonapelyhek hozzáadásával érik el a ködös megjelenést, a keserűség visszafogottan jelentkezik, ízükben pedig elsősorban a komlóaromás, gyümölcsös jegyek dominálnak. Ezzel a 3 de főleg az utolsó két sörtípussal már mi magyarok is sokszor találkozhattunk, itthon is nagyjából ez a folyamat játszódott le, csak jóval rövidebb idő alatt. A 2017-es évvel kezdődően a mai napig rengeteg gyönyörű NEIPA-t főznek itthon és van, aki majdnem a teljes portfólióját erre a stílusra építette fel, rendkívül szép söröket eredményezve. Ha követjük az amerikai trendeket, akkor a következő hasonló stílus a Brut IPA lesz.

A Brut IPA legfontosabb tulajdonsága a szárazság, innen ered a pezsgős BRUT megnevezés. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a létező összes cukrot le kell bontani az erjesztés folyamán, majd alkohollá alakítani. Itt jön képbe az amiloglikozidáz. Ez az enzim az első körös erjedés után megmaradt komplex cukrokat bontja tovább, amiket az élesztő alap állapotában már nem tudna hasznosítani. Gyakran használják sörfőzéshez, főleg magasabb alkoholtartalmú főzetekhez, mint az imperial stout vagy tripla IPA, hogy a végeredmény ne egy rendkívül szirupos, cukros lé legyen.

Kim Sturdavant a Kaliforniai Social Kitchen & Brewery sörfőzője éppen egy Tripla IPA-t főzött, amikor a maradék amiloglikozidázt beletette egy sima IPA-ba. A történet innen könnyen kitalálható, megszületett a BRUT IPA.

Itthon az első Brut a Dimbo Lab-hez köthető, ők zweigelt musttal dobták fel a sörüket, míg a Mad Scientist egy tiszta brut-t főzött. A Brut IPA itthoni fogadtatása meglehetősen megosztó volt, közel sem nevezhetjük egyelőre akkora sikernek, mint anno a NEIPA-k megjelenését.

Hogy mi lesz a jövője azt majd az idő és a fogyasztók eldöntik, itthon a Mad Scientist már jelezte, hogy ők az I am Brut-al nem zárták a kört, és ha csak ők lesznek az egyetlen csapat, aki foglalkozik a stílussal, már akkor el leszünk látva Brut IPAval. 

2019.05.17 UPDATE

A fenti sorokat nagyjából fél éve írtam, és sajnos nagyon minimális mozgás történt itthon a tárgyalt stílus vonalán, azóta egyedül a Monyo főzött két Brut IPA-t. A stílus életciklus görbéje véleményem szerint egészen hasonlít a Black IPA-éra, csak talán még rövidebb lesz. A legnagyobb probléma, hogy továbbra sem letisztázott még nemzetközi viszonylatban sem, hogy mit is hívunk Brut IPA-nak. Piacra kerültek laktózos, ráadásul HAZY Brut IPA-k is, amik teljesen szembe mennek a stílusjegyekkel és úgy rendkívül nehéz rajongótábort építeni valamint bebetonozni egy stílust, hogy a fogyasztónak nincs a fejében, mit is kellene kapnia amikor leemel a polcról vagy kikér egy pohárral a csapon lévő Brut IPAból.

Ami biztos, hogy a stílus izgalmas és mi továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy az itthon palackban megjelenő összes Brut IPA-t eljuttassuk hozzátok éljetek az ország bármelyik pontján is, valamint külföldi főzeteket is hozunk, hogy lássuk, a környező országok merre viszik a típust.

2020.10.06 Update

2 év távlatából úgy gondolom kijelenthetjük, hogy a stílus itthon teljesen kihalt és sajnos nemzetközi szinten is elvétve jelennek meg Brut IPA-k.

Labels attached to the content: Blogpost
blog comments powered by Disqus