Our website uses cookies.

A hazai sörfőzdék úttörője

Mindegy, hogy a tradicionális baksörüket, a Feketét, a komlós pilzeni Ogrét vagy a frissítő Szilvás Sörüket emeljük a kosárba, egy dolog biztos: a jól megszokott minőség. 

Ez a jóleső biztonságérzet pedig nem meglepetés – hiszen a Szent András sörfőzde lassan három évtizede munkálkodik azon, hogy jobbnál jobb sörök kerüljenek az asztalunkra.
Az 1991-es év nagy változásokat hozott a magyar sörpiacon, s az egyre növekvő kereslet hatására számos kézműves kisüzem nyílt, élükön az azóta is nagy népszerűségnek örvendő Szent András Sörfőzdével. Az alapító párost a sör szeretete hozta össze: Simkó József eredetileg mélyépítőként dolgozott, Rozsán Csongor pedig agrármérnök volt, akik egy villámszerű hirtelen felismerés hatására, zéró előismerettel vágtak bele a sörbizniszbe.
Az erős kezdés után néhány rögösebb év következett, amit sok frissen nyílt főzde nem tudott átvészelni, de a békésszentandrási duó nem adta fel, s folyton új recepteket megalkotva küzdötték át magukat a nehézségeken. Ekkor született meg a méltán népszerű Black Rose sörük is: a prémium kategóriás, magas alkoholtartalmú duplabakot a szakma egyhangú elismerése fogadta. Ilyen hazai sört Dreher Antal főzött utoljára, még 1913-ban.
A sikertörténet folytatásaként a Szent András édesebb mezőkre merészkedett: Magyarországon elsőként főztek valódi gyümölcsökkel, s tizenhat hónapnyi kísérletezés eredményeként öltött testet a Meggyes Sörük, ami hamar egy ország kedvencévé vált. Söreik palackozását is ez idő tájt kezdték meg, ami sokban hozzájárult sikeres fennmaradásukhoz.
Évekkel később, 2010-ben kapott támogatást a kisüzemi sör szakma a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, ami elhozta az első Főzdefesztet. 2011-ben a békésszentandrásiak méltán nyerték el az Év Sörfőzdéje díjat.
2014-ben aztán új fejezet kezdődött s Szent András Sörfőzde életében: egy helyi testvérpár Bukovinszky Béla és Bukovinszky László vette át a stafétabotot. Teljes modernizálást, új dizájnt, új ötleteket és megannyi izgalmas sört hozott a vérfrissítés – melyeket a hagyomány és a tradíció nevében, de az aktuális trendekkel megfűszerezve főzték és bocsátották immáron útjára.

A méltán híres Szent András fennállása óta több hazai és külföldi díjat zsebelt be, mint ahány évesek. Alapszortimentjük és egyedi, kísérleti főzeteik közel 20 féle stílusban állnak helyt, melyeket az év minden szakában főzött szezonális különlegességeikkel egészítik ki. Így aztán, ha meglátunk a sörbolt polcán egy karácsonyi Esthajnalt vagy egy húsvéti Nyúlon Innen, Nyúlon Túl kreációt, érdemes rájuk lecsapni, hisz minden évben más ízvilággal örvendeztet meg minket a főzde.
Ha biztosra akarsz menni, válaszd a Szent Andrást.  

 

A SZENT ANDRÁS söröket ITT találod.

Még több érdekességet szeretnél olvasni  a sörökről? Kövess minket a Facebook oldalunkon!

Labels attached to the content: Blogpost
blog comments powered by Disqus